Hoe maak je natuurlijke zeep?

Gepubliceerd op 26 juni 2024 om 13:53

Je krijgt zeep door verschillende soorten olie te verzepen met loog. Loog is een natuurproduct dat in aanraking met water een chemische reactie geeft, loog dat je bij water doet wordt heet dat kan wel een temperatuur van 200 graden Celsius bereiken. Aan de ene kant heb je de olie die je gaat verwarmen om alle oliën en boters te laten smelten. Aan de andere kant de loog. Beide ga je op het juiste moment mengen en vervolgens storten in een vorm.

Ingrediënten natuurlijke zeep

Loog (natrium hydroxide), water, verschillende oliën en boters zoals: olijfolie, cocosolie, cacaoboter, shea butter, castorolie, arganolie, jojobaolie, amandelolie.

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten daarnaast kun je er etherische olie aan toevoegen voor een heerlijke geur en wil je een leuk kleurtje kun je kiezen voor pigment. 

Ook geïnteresseerd in natuurlijke natuurlijke zeep? Bekijk nu waarom je voor de natuurlijke zeep zou kiezen.

Hoe ga je te werk?

Eerst ga je alle olie en boters afwegen en ga je au bain-marie verwarmen. Dan weeg je de loog af en schenk je water in een glazen maatbeker. Je doet vervolgens de loog heel voorzichtig bij het water en voorzichtig doorroeren totdat alle loogkorrels zijn opgelost. Heel belangrijk!! :Nooit andersom want het wordt heel heet en kan gaan kolken.  Beide laat je afkoelen tot ongeveer 45 graden Celsius zijn kun je de loog voorzichtig bij de olie voegen, vervolgens de etherische olie erbij doen en goed doorroeren totdat het wat lobbiger wordt. Dan storten in een vorm en 20 tot 24 uur laten staan.

Hoe lang duurt het voordat je de zeep kunt gebruiken?

Na 20 tot 24 uur kun je de zeep uit de vorm halen en snijden, de plakken leg je op het plaat en laat je het uitharden, alle water moet er uit verdampen. Dit duurt zo’n 6 tot 8 weken. Niet eerder gaan gebruiken, er kan ergens nog een korreltje niet helemaal opgelost zijn wat huidirritaties kan geven.

Hoelang is natuurlijke zeep houdbaar?

In principe is zeep heel lang houdbaar. De olie is tenslotte verzeept en kan niet meer ranzig worden. Wel is het aan te raden zodra het eenmaal aangebroken is niet langer dan 12 maanden te gebruiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.