Ik wil graag een natuurlijke shampoo gebruiken, welke is het beste?

Gepubliceerd op 13 april 2024 om 11:49

Als je over wilt stappen op een natuurlijke shampoo, kun je kiezen voor een vloeibare natuurlijke shampoo in plastic flessen of je kiest voor een shampoo bar, dit is een shampoo in vaste vorm en ziet eruit als een stuk zeep. Vooral deze laatste is een zeer milieuvriendelijke alternatief voor vloeibare shampoos en zijn momenteel zeer populair.

In deze blog ga ik alles vertellen over een shampoo bar want dat is in mijn ogen een echte aanrader.

 

Wat is het voordeel van een shampoo bar?

Het voordeel van een shampoo bar is dat je helemaal geen plastic nodig bent, dus zeer milieuvriendelijk. De shampoo is in vaste vorm en zit verpakt in een kartonnen doosje, deze gooi je bij het oud papier en verder heb je geen afval. Daarnaast kan je heel lang met de shampoo bar doen, gelijk aan 2 à 3 flessen shampoo. Zelfs als er nog een klein stukje van de bar over is en het is niet meer genoeg om je haar mee te wassen, kun je het zo in de wasmachine tussen de vuile was stoppen en met de was mee laten draaien. Nog een voordeel dat de shampoo bar volledig uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Daarnaast zijn ze heel gemakkelijk mee te nemen op reis of een weekendje weg, ga je vliegen dan hoef je ze niet meer in plastic te verpakken.

Wat zijn de ingrediënten van een shampoo bar?

Dat verschilt een beetje per merk, maar hieronder vindt je de belangrijkste ingrediënten:

 

SCI (sodium cocoyl Isethyonate) dit is een natuurlijke vervanger van de agressieve reinigingsmiddel sulfaat, deze zorgt voor schuim en reiniging en is zeer mild voor de hoofdhuid.

 

Boters en oliën, o.a.(1) Shea butter: deze bevat veel vitamines (A,D,E,F) en voedt het haar, verzorgt het haar, stimuleert de celdeling en helpt mee aan het herstellend vermogen van de huid.(2) Kokosolie: deze olie is rijk aan octaanzuur en dodecaanzuur, deze zuren beschermen tegen virussen, schimmels en bacteriën, hydrateert de huid en beschermt tegen UV straling.(3) Olijfolie: zorgt voor voeding, is rijk aan vitamines (A,D,E).(4) Vitamine E: deze helpt tegen cel beschadiging.

 

etherische oliën om de shampoo bar lekker te laten ruiken.

Zijn er ook nadelen aan het gebruik van een shampoo bar?

De prijs: Shampoo bars zijn vaak duurder in aanschaf dan traditionele flessen shampoo.

Al doe je er vele malen langer mee.

 

Vet: Er wordt bij het maken van de shampoo bars gebruik gemaakt van oliën, deze oliën kunnen zich ophopen in het haar met als resultaat dat er een vettige waas over het haar komt. Dit is te voorkomen door het heel goed uit te spoelen.

 

Stug: Doordat de PH waarde van een shampoo bar vaak wat hoger ligt dan een traditionele shampoo kan het haar wat stug en touwig aan gaan voelen. Dit komt doordat de schubben van het haar verder open komen te staan door een iets hogere zuurgraad, dus nadeel is dat je naast een shampoo bar ook een conditioner bar moet gebruiken. Met de conditioner sluit je de schubjes van het haar weer waardoor het haar lekker zacht gaat aanvoelen.

 

Tijd: Doordat je het haar langer(beter) uit moet spoelen en af moet sluiten met een conditionerbar kost een gemiddelde wasbeurt langer dan met traditionele shampoos

 

Hoe gebruik je een shampoo Bar

De overgang van vloeibare shampoo naar een shampoo bar is best groot. Je moet er gewoon erg aan wennen, ook je haar moet er aan wennen en daar moet je wel even de tijd voor nemen.

 

-Je maakt de shampoo bar nat en gaat schuim maken door de bar tussen je handen te wrijven.

 

-Het schuim breng je aan op je natte haar en ga je je haar goed wassen.

-Na het wassen ga het haar heel goed uitspoelen.(de shampoo bar leg je op een droge plek).

 

-Als alle shampoo goed is uitgespoeld pak je de conditioner bar, deze leg je in je handpalm en gaat van link naar rechts over je haar(haarpunten hoeft niet, dit komt wel bij het uitspoelen.) Vervolgens laat je dit intrekken en na 2 minuten ga je alles goed uitspoelen.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.